DAR DIN DAR, TE FACE MARE VOLUNTAR

RAPORT ECO-EXPOZIȚIE JUDEȚEANĂ
DE CREAȚIE ARTISTICO-PLASTICĂ ȘI PRACTICĂ

,,DAR DIN DAR, TE FACE MARE VOLUNTAR”
An școlar 2022-2023
Ediția I

1.    Unitatea de învăţământ iniţiatoare: Grǎdiniţa cu Program Prelungit Sângeorz-Bǎi;
2.    Rezultatul derularii proiectului:
•    Perioada: noiembrie 2022-mai 2023
•    Parteneri: S.C. HIBADENT SRL, Asociaţia de Părinţi de la Grădiniţa cu Program Prelungit Sângeorz-Băi, Primăria orașului Sângeorz-Băi, Ocolul Silvic Cormaia-Anieș.
•    Principalele activități:
–   Lansarea proiectului;
–    Încheierea acordurilor de parteneriat cu instituţiile implicate în realizarea proiectului;
–    Activitatea:
–    Proiectul educativ ”Dar din dar, te face mare voluntar” inițiat de Grădinița cu Program Prelungit Sângeorz-Băi a fost derulat în anul școlar 2022-2023, cuprins în Calendarul Activităților Județene, poziția 505, din data de 25.01.2023. Proiectul a fost desfășurat în parteneriat cu Primăria Sângeorz-Băi, Ocolul Silvic Cormaia-Anieș, Asociația de Părinți de la G.P.P. Sângeorz-Băi ș iCentrul rezidențial pentru vârstnici Sfinții Zaharia și Elisabeta-Maieru.
Proiectul ,,Dar din dar, te face mare voluntar,, a fostdesfășurat pe trei ateliere:
–   Atelier de Crăciun: ,,Din suflet pentru un zâmbet,,
–   Atelier de lectură: ,,O poveste în culori, e un zâmbet printre nori,,
–   Atelier de Paște: ,,Dăruiește. Zâmbește. Iubește,,.
–    Atelierul de Crăciun
a. Titlul activităţii:,,Din suflet pentru un zâmbet.,,
b. Data/perioada de desfăşurare: noiembrie-decembrie 2022
c. Locul desfăşurării: curtea grădiniței cu Program Prelungit Sângeorz-Băi
d. Participanţi (cadre didactice, părinți, reprezentanți ai comunității etc.): 38 cadre didactice, 105 preșcolari, 65 părinți, 8 membri ai comunității locale.
e. Descrierea pe scurt a activității:
S-a derulat în perioada noiembrie-decembrie 2022. Toți participanții au realizat decorațiuni de tip handmade, prin însușirea unor tehnici specifice de lucru, iar produsele obținute au fost premiate și ulterior valorizate în cadrul unei expoziții cu vânzare, din data de 15 decembrie 2022, unde fiecare unitate parteneră a participat prin expunerea obiectelor realizate, având o cutie personalizată pentru donațiile obținute în urma vânzării obiectelor.
La acest atelier au fost implicate 8 unități școlare din județul nostru cu 31 de grupe de preșcolari însumând 932 de copii coordonați de 38 de educatoare și o clasă de elevi având 28 de școlari coordonați de o învățătoare. În acest atelier au fost implicați 960 de copii. Acest număr impresionant de participanți ne asigură că activitățile de voluntariat vorcontinua și în anul școlar 2023-2024.
Finalitatea acestui atelier a fost expoziția cu vânzare în scop caritabil, din data de 15 decembrie 2022. Expoziția a avut loc în sala de evenimente a Grădiniței cu Program Prelungit Sângeorz-Băi, iar banii adunați au fost direcționați unui copilaș bolnav de leucemie, Raul, din localitatea Sângeorz-Băi. S-a realizat apoi și un album foto, cu imagini din timpul derulării activităților, iar încheierea atelierului a fost făcută public prin apariții în presă și alte modalități de promovare  ale proiectului.

–   Atelier de lectură
a. Titlul activităţii: ,,O poveste în culori e un zâmbet printre nori”
b. Data/perioada de desfăşurare: ianuarie 2023
c. Locul desfăşurării: GPP Sângeorz-Băi
d. La acest atelier au fost implicate 8 unitățișcolare din județulnostru:
Au participat cadre didactice din următoarele unități școlare: Grădinița cu Program Prelungit Sângeorz-Băi (7 structuri, 22 grupe), Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1 Năsăud, Școala Gimnazială ,,Artemiu Publiu Alexi” Sângeorz-Băi, prin clasa a IV-a A, Liceul Tehnologic Feldru prin GPN Nepos și GPN Feldru, Liceul Tehnologic ,,Liviu Rebreanu”, prin GPN Nr. 1 Maieru.
e. Descrierea pe scurt a activității:
Această acțiune presupune descoperirea și citirea a două povești românești, mai puțin cunoscute, apoi a fost înregistrat un videoclip în care 2 copii și-au motivat alegerea poveștii și lucrarea realizată. Videoclipurile au fost prezentate partenerilor proiectului în cadrul activității,,Dăruiește. Zâmbește, Iubește”. După ce au fost citite copiilor, acestora li s-a cerut să picteze secvențe preferate pe baza celor citite, apoi au fost realizate mai multe postere cu lucrările lor,ulterior fiind înmânate alături de cele mai frumoase gânduri, bătrânilor de la ,,Centrul rezidențial pentru vârstinici Sfinții Zaharia și Elisabeta”-Maieru precum și cărți obținute prin donații, realizându-se acolo acolo o mini-bibliotecă.
Prin această activitate, preșcolarii au învățat că cel mai important în acțiunile de voluntariat nu sunt nici banii, nici numărul de oameni implicați, ci pasiunea și dăruirea pentru cei care vor să dăruiască din timpul lor, vor să-și pună în valoare abilitățile și cunoștințele lor, fără să aștepte nimic în schimb. Împărțind aceste daruri cu mare abnegație și celor aflați în căminele pentru persoanele vârstinice, ne-am diversificat puterea de a dărui.
Zâmbetele, mulțumirile și lacrimile din ochii bătrânilor au însemnat doar câteva picături de recunoștință ce au improspătat inimile copiilor și le-au dat curaj pentru alte activități de acest gen.

–   Atelier de Paște, în stil Eco
a. Titlul activităţii:,,Dăruiește. Zâmbește, Iubește.,,
b. Data/perioada de desfăşurare: februarie-aprilie 2023
c. Locul desfăşurării: Sângeorz-Băi
d. Participanţi (cadre didactice, părinți, reprezentanți ai comunității etc.): 38 cadre didactice, 76 preșcolari, 8 membri ai comunității locale.
e. Descrierea pe scurt a activității:
Preșcolarii Grădiniței cu Program Prelungit Sângeorz-Băi au avut parte de întâlniri cu specialiști din partea Ocolului Silvic Cormaia-Anieș și alți reprezentanți ai comunitității locale prin care au fost informați despre cât este de important să protejăm natura, devenind mai responsabili, mai conștiincioși, învățând astfel că mediul este cel mai important lucru pentru om, după propria viață.
Pornind de la informațiile primite de la specialiști, am identificat locurile în care este nevoie de implicarea noastră, urmând să desfășurăm o acțiune de ecologizare și ulterior de colectare selectivă a deșeurilor adunate, cu ajutorul cărora am desfășurat împreună cu celelalte colege-partenere din proiect, ateliere de lucru tematice sub deviza ,,Dăruiește. Zâmbește. Iubește.”
Activitatea a continuat cu Atelierul de Paște, în cadrul căreia, specialistul (preotul Bisericii Ortodoxe) ne-a adresat pentru început câteva cuvinte de învățătură, iar mai apoi, fiecare educatoare a format echipă cu doi preșcolari, reprezentanți ai fiecărei grupe și au realizat decorațiuni specifice anotimpului primăvara și Sărbătorii Pascale, în cadrul proiectului județean ,,Sărbătoarea Paștelui în suflet de copil”, utilizând metoda ,,Arta Tranzientă”, prin diferite tehnici de lucru, folosindu-se de materialele reciclabile aflate la dispoziție, stimulând astfel imaginația creatoare, oferind totodată și sprijin umanitar.
Lucrările realizate au fost donate pentru organizarea târgului caritabil de Paște,,Dăruiește. Zâmbește. Iubește”,care s-a desfășurat în 5 aprilie 2023, de la ora 16.00, activitate principală a proiectului județean ,,Dar din dar, te face mare voluntar”, unde fiecare instituție parteneră a avut standul ei cu produse și o cutie pentru adunarea banilor, pe care i-au direcționat copiilor speciali de la Asociația: ,,Ajută-mă să zbor!”
Acest proiect și-a propus educarea tinerei generații de preșcolari în spiritul valorilor morale și implicării civice, însemnând creșterea în iubire, prețuire, toleranță și respect față de semeni.

3. Bugetul: 500 lei finanțați de S.C. HIBADENT S.R.L., cheltuiti pe diplome si cadouri pentru copii (dulciuri).

4.Premii: au fost acordate diplome de voluntariat pentru preșcolari și adeverințe pentru cadrele didactice.
5. Rezultate
Prin proiectul ”Dar din dar, te face mare voluntar”, s-a urmărit în primul rând petrecerea unui timp de calitate în triada educator-părinte-copil, timp atât de prețios în zilele noastre, apoi transmiterea valorilor morale cum ar fi: bunătate, recunoștință, solidaritate, pace, iubire, altruism și nu în ultimul rând, identificarea nevoilor comunității prin implicarea în activități de întrajutorare, devenid astfel, exemple demne de urmat, educarea și promovarea spiritului de solidaritate, a comunicării, a acțiunilor filantropice și a unui comportament nobil în rândul preșcolarilor față de persoanele aflate în situații defavorizate sau în situații de risc, formarea și dezvoltarea sentimentelor de dragoste, compasiune, de prețuire și respect pentru copiii dezavantajați și a spiritului de echipă pentru un scop nobil.

6.Impact:
–  Proiectul a oferit participanţilor posibilitatea unui schimb de experienţă deosebit referitor la contextul activităților de voluntariat, la socializarea între cadrele didactice din județ;
– Îmbunătățirea imaginii grădiniței, atât în spațiul comunității locale, cât și la nivel județean.
7.Promovare si diseminare:
–    Prezentarea proiectului la nivelul comisiilor metodice, a cercurilor pedagogice, a întâlnirilor cu părinţii şi a schimbului de experienţă cu grădinițele din Reghin;
–   Postarea proiectului educaţional pe sitte-ul grădiniţei, a Inspectoratului Şcolar Judeţean şi pe pagina de Facebook a grǎdiniţei: Grădinița cu Program Prelungit Sîngeorz-Băi;
–   Reportaj în presa locală și mesager 24.

DIRECTOR,
Prof. Înv. Preșc. Vranău Daniela

CONSILIER EDUCATIV,                                                                 COORDONATORI  PROIECT,
Prof.  Cordoș Daniela                                                                                   Prof. Pop Anca
Prof. Pătrașcu Maria